dapur eidyun

antara sedap & ikhlas, mana yang anda akan pilih?

Friday, December 28, 2007

Puding Kek Gulung

Bahan-bahan:
1 paket (30 gram) agar-agar
1 tin susu cair
2 cawan gula
5 cawan air
2 biji telur (dipukul)
3 camca besar tepung kastard (bancuh dengan sedikit air)
2 sudu mentega
1 tin buah koktail
1 biji kek gulung secubit garam
1 camca teh asen vanilla

Cara Membuat:
1. Potong kek gulung. Susun ke dalam bekas (saya guna mangkuk kaca) sehingga menutupi bahagian bawah dan tepi bekas. Curahkan sirap buah koktail ke atas kek tadi.
2. Kemudian masak agar-agar bersama air dan secubit garam. Masak sehingga agar-agar betul-betul hancur.
3. Masukkan gula. Kacau hingga mendidih.
4. Selepas itu masukkan susu cair, telur dan tepung kastard serta mentega. Kacau hingga sebati.

5. Masukkan asen Vanilla.
6. Bila agak mendidih masukkan buah koktail. Biarkan mendidih dan angkat.
7. Curahkan agar-agar tadi ke dalam bekas yang disusun kek. Biarkan ia sejuk dan membeku.





















1. Letakkan dalam mangkuk




















2. Pandangan atas

















3. Pandangan sisi


















4. Pandangan bawah selepas ditelangkup dari mangkuk ke pinggan..hehe

















5. Lepas potong...


















6. Sedia dimakan!

2 Comments:

At 10:37 AM, Blogger nadiahahn said...

nk resepi puding kek gulung ni...thank u

 
At 9:31 PM, Anonymous Anonymous said...

sedapnya...
nak lagi.

 

Post a Comment

<< Home