Kek Coklat Moist

(Sumber: my friend, Pie)
Bahan A:
2 cawan tepung gandum -ayak
5 biji telur
250 g @ 1 buku buttercup (atau boleh gunakan 1 1/2 cawan minyak mazola)
1 camca teh baking powder -ayak
1/2 cawan gula halus
1 camca teh esen vanila
hiasan: chocolate rice & kepingan badam (atau boleh ditukar dengan hiasan lain mengikut kesukaan)
Bahan B:
1 cawan serbuk koko Van Houten
2 cawan gula pasir
1 cawan air
Bahan untuk Topping:
1/2 cawan serbuk koko Van Houten
3/4 cawan gula halus
1/2 cawan susu cair
1/4 cawan buttercup
Cara membuatnya:
- Semua bahan B dipanaskan di atas api yang perlahan sehingga kesemuanya cair dan sebati. Sejukkan & simpan di dalam peti sejuk selama semalaman. Keesokannya, keluarkan dari peti & sejukkan ke suhu bilik.
- Ayak tepung gandum bersama baking powder sebanyak 2 kali (untuk mendapatkan kek yg baik) - adunan I.
- Pukul buttercup & gula hingga kembang. Masukkan esen vanila (adunan II).
- Pukul telur hingga kembang.
- Campurkan adunan I dengan II, berselang seli, sedikit demi sedikit.
- Masukkan bahan B. Gaul sebati.
- Leserkan loyang dengan marjerin @ minyak. Masukkan adunan tadi ke dalamnya.
- Panaskan oven, bakar selama 1 jam.
- Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu.
- Sapukan topping di atas dan di sekeliling kek itu. Hiaskan dengan chocolate rice & kepingan badam.
- Masukkan ke dalam peti sejuk.
- Potong dan apalagi...makan laa...hehehe.
Penyediaan Topping:
Satukan kesemua bahan & panaskan di atas api yang perlahan sehingga sebati. Sejukkan sebelum disapu di atas kek.
2 Comments:
best best...sedappp..aku dh buat dahhh..thanks eid
welkam nad...:)
Post a Comment
<< Home