dapur eidyun

antara sedap & ikhlas, mana yang anda akan pilih?

Thursday, October 19, 2006

Biskut Cornflakes













Bahan-bahan:

2 1/2 cawan tepung gandum - ayak
3/4 cawan tepung jagung - ayak
2 cawan marjerin
1 cawan gula halus
2 cawan cornflakes - diramas kasar
1 camca teh esen vanila
1/2 camca teh baking powder
1 cawan nestum

Cara Membuatnya:

  1. Pukul telur dan marjerin sehingga kembang (bahan A).
  2. Satukan tepung gandum, tepung jagung dan baking powder (bahan B).
  3. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit ke dalam bahan A, gaul sehingga sebati.
  4. Masukkan esen vanila.
  5. Masukkan cornflakes & nestum, gaul sebati.
  6. Amik sedikit adunan dengan sudu, bentukkan bulat-bulat di atas loyang yang telah dileser dengan sedikit marjerin atau ditabur dengan sedikit tepung jagung.
  7. Bakar selama 15-20 minit sehingga masak kekuningan.

1 Comments:

At 5:27 PM, Blogger rauLdaH said...

Telur brapa biji ya?

 

Post a Comment

<< Home